Sexuellt övergrepp i väntan på bussen

728 tecken lång. Taggar: I kollektivtrafiken, Kön och jämställdhet, Negativ, På stan, Sexism och Sexuella trakasserier.

Jag stod lutad mot väggen och väntade på min kompis vid en busshållplats. En äldre man kom runt hörnet och gick väldigt nära väggen även om han såg att jag stod där. Min första instinkt var att han skulle försöka sno mina hörlurar men när han väl är framme vid mig går han förbi och tar sin hand mellan mina ben. Jag slet av mig hörlurarna och skrek: ”Hallå, vad fan gör du?”. Jag skrek efter honom några gånger men han gick snabbt därifrån och jag vågade inte springa efter. Det var massa folk på busshållplatsen och INGEN reagerade. Jag var 13 år. Folk glodde bara på mig för att jag skrek men ingen reagerade på vad som just hänt.

Tips!

  • Det är aldrig okej att ta på någon annans kropp utan personens samtycke. Om du blir vittne till att något sådant händer kan du göra mycket för att visa stöd för den som utsätts. Vad du kan och bör göra är dels upp till dig, dels upp till situationen. Till exempel kan du protestera verbalt genom att säga “stopp” eller fråga “vad håller du på med?”. Om du inte hinner agera innan en situation redan passerat kan du i alla fall gå fram till den som utsatts och fråga hur den mår och om den till exempel vill ha sällskap eller hjälp på något sätt. Att både utsättas för detta och dessutom känna sig ignorerad av människor i närheten blir dubbelt så jobbigt.
  • Att agera när en blir vittne till någon annans utsatthet kan vara svårt och läskigt. Att i förväg ha reflekterat kring hur du vill och tänker agera i sådana situationer kan vara till stor hjälp, det gör dig mer förberedd.