Förlöjligad i skolan pga min religion

521 tecken lång. Taggar: I skolan, Mångsidig/dubbelsidig, Religion och tro och Språk/kultur.

När jag var yngre brukade klasskamraterna i skolan skratta åt mig eftersom att jag och min familj är hinduer. Klasskamraterna frågade om vi hade bajs i pannan och varför vi dyrkade kor. Tillsist bestämde sig min mamma för att komma och föreläsa om hinduism i skolan. Hon gick stolt med vackra indiska kläder och berättade om vår religion. Efter det fanns det såklart fortfarande folk som skrattade, men många blev tysta, och framförallt blev jag mycket stolt.

Tips!

  • Enligt lag måste skolor agera när de får kännedom om att någon upplever sig diskriminerad eller kränkt. Första steget är att ta eleven på allvar, prata med de inblandade och ta reda på vad som hänt. Därefter bör åtgärder sättas in för att undvika att det sker igen och eventuellt stöd till den som drabbats.
  • Det är lätt att vilja skämta bort en allvarlig, rasistisk situation men kom ihåg att du som lärare och vuxen har ett extra ansvar i att inte fortsätta sprida rasistiska stereotyper.
  • Antirasism är ett kunskapsområde där det ofta behövs utbildning, tänk på att inte bara satsa på utbildning för elever utan även personal.
  • Prata om kolonialhistoria och rasism; om vad det är och hur det påverkar individer och samhället.
  • Prata om diskrimineringsgrunderna, använd den lagstiftning som Sverige har - att inte agera rasistiskt handlar kort och gott om att följa lagen.
  • Till dig som religionslärare/annan ansvarig över utbildning på skolan: tänk över undervisningen i religionskunskap, är alla religioner rättvist representerade? Pratas det om alla religioner lika mycket? På samma sätt?