Felkönad och diskriminerad på musiklektionerna

920 tecken lång. Taggar: I skolan och Könsidentitet/könsuttryck.

I min skola har lärarna fått utbildning om HBTQ och det har blivit bättre sen innan men de glömmer fortfarande bort det icke-binära i T:et. Det ser bara det binära, tvåkönsnormen, även när det gäller transpersoner. Jag går estet och på sång-lektionerna är lektionerna ofta uppbyggda på “tjej-röster” och “kill-röster” och läraren säger dessutom saker som “Kom igen nu killar!”. Det är jättejobbigt, då behöver jag säga ifrån och yttra mig om något jag inte borde behöva göra hela tiden. Jag vill kunna gå i skolan och känna mig trygg och inte behöva förvänta mig att bli felkönad hela tiden.

Tips!

  • Till dig som musiklärare: Du kan istället för “tjej-röster” och “kill-röster” säga; sopran, alt, tenor, bas och liknande - vilket antagligen är det du syftar på från första början.
  • Många skolor, arbetsplatser, verksamheter och liknande har ofta en dags utbildningar, “inspirationsdagar” eller “temadagar för jämlikhet” etc och sedan stannar ofta arbetet där. Det räcker ofta inte, det måste vara ett genomgående arbete som hela tiden tas upp hela tiden inte bara en dag om året.
  • Fundera kring hur din skola, arbetsplats, verksamhet kan omfatta HBTQ-rättigheter, jämlikhet, värdegrundsarbete etc i handling och inte bara på papper.