ADHD är inte en superkraft

1815 tecken lång. Taggar: Funktionsvariation/tillgänglighet och Mångsidig/dubbelsidig.

För mig är inte adhd bara en sak utan det är massa olika saker. Det jag och de flesta andra fokuserar på är ju problemen. Och det är ju bra för det är ju en funktionsnedsättning. Därför är det ganska relevant att prata om problem och bekymren. Till 99,9 % har jag fokuserat på problemen med adhd, men det finns ju också positiva sidor. Som man skulle kunna säga är på grund av adhd. Men jag upplever att idag har det börjat talas om att adhd skulle vara en superkraft. Och det är oftast folk som själva har adhd som säger det. Jag gillar inte alls det, jag får jättedålig känsla i magen när de pratar om att adhd skulle vara en superkraft. Jag antar att det är för att jag blir rädd. För att då kommer omvärlden tro att det är så för alla. Och det är verkligen, verkligen, verkligen inte så för mig. För mig är det ett handikapp. Det är motsatsen till en superkraft. Självklart har jag också positiva sidor på grund av det men de positiva sidorna kompenserar inte för mina problem. Det hamnar fortfarande på minus, det är fortfarande en funktionsnedsättning.

De människorna som har det som jag är ju inte riktigt de som står i fokus i media. Jag antar att det blir så att media gillar att skriva om adhd som en superkraft för att det blir så deppigt annars. Men det bevisar också synsättet på att om du inte är produktiv eller bidrar till samhället så har du inget värde. För det är mycket mer åtråvärt från samhällets sida att man är kreativ, uppfinningsrik, innovativ, drivande har mycket energi och är idèrik. Sådana egenskaper kan ju folk med adhd ha, men det betyder ju inte att man inte har enormt mycket problem. Så är det för mig i alla fall. Jag är handikappad inom alla områden i mitt liv på grund av min adhd.

Tips!

  • Ifrågasätt dina föreställningar och vad en person med en viss diagnos ska kunna/inte kunna, göra/inte göra osv.
  • Lyssna på personer du träffar och utgå från vad den säger att den behöver, ta in och våga tänka om kring dina metoder. Utgå från varje individ, respektera den personens behov och/eller identitet. Utgå från att alla fungerar olika och därför behöver det skapas flera olika möjligheter och alternativ.