Rasistiska antaganden på arbetsintervju

699 tecken lång. Taggar: Negativ, På jobbet, Rasism och Utseende.

Jag skulle på en arbetsintervju då jag sökt ett vikariat inom hemtjänsten. Jag skulle få samtala med verksamhetschefen, en äldre man. Den första frågan han ställde var i princip ”Var kommer du ifrån?” När jag sa namnet på byn (i Sverige) som jag kommer ifrån avbröt han mig och sa ”Men var kommer du ifrån egentligen? För du är ju inte svensk”. Samtalet fortsatte och han frågade vad jag tycker om att göra på fritiden. Jag berättade lite om mig själv och nämnde till sist att jag även tycker om att laga mat. ”Jaha,” sa han ”lagar du mycket svensk mat då eller?” fortsatte han.

Tips!

  • Förutsätt inte var en person kommer ifrån och acceptera det svaret personen ger om du ställt frågan “Var kommer du ifrån?”.
  • Fundera över vad du vill ha för svar när du ställer frågan “Var kommer du ifrån?” och fundera på vilka personer du ställer frågan till.
  • På en arbetsintervju: ställ relevanta frågor om personens kompetens och inte utgå från något enbart på grund av utseende. Ett bra tips är att ta fram en frågeguide som ser likadan ut för alla sökande.