Blev utsatt för sexuellt övergrepp pga min transidentitet

628 tecken lång. Taggar: Könsidentitet/könsuttryck, Negativ, På fest och Sexuella trakasserier.

I somras när jag var på fest kom en främmande person fram till mig och började ifrågasätta vilket kön jag hade. Den kallade mig för “en sak” och sa att jag inte var värd att kallas något annat. Jag blev så förminskad. Personen tog några steg närmare, kollade äcklat på mig och frågade “Har du kuk eller fitta? Vad är du för sak?”. Sedan tog den tag i mig, puttade ned mig på marken och tog sig rätten att ta mig mellan benen mot min vilja. Jag lyckades ta mig ut greppet och frågade vad personen höll på med. Den bara skrattade och sa att den bara ville kolla om jag var tjej eller kille.

Tips!

  • Det är aldrig okej att ta på någon annans kropp utan personens samtycke.
  • Respektera och acceptera alla personers könsidentitet. Om någon säger att den är kille så är han det. Om någon säger att den är tjej så är hon det. Om någon säger att den är ickebinär så är hen det.
  • Avstigmatisera normbrytande könsidentitet/könsuttryck. Det vill säga dels: gör inte en så stor grej av en persons könsidentitet. Dels: fundera på varför du behöver veta om en person är kille eller tjej och varför du blir provocerad om det inte är en kille eller tjej. Är det för att du har fördomar hur är kille är och hur en tjej är och du undrar om du ska fråga personen om fotboll eller smink?
  • Ser du någon som blir utsatt för kränkande behandling: agera, t.ex. genom att följa Linnea Eries tips.