Tar inte celiaki på allvar

122 tecken lång. Taggar: Funktionsvariation/tillgänglighet, Negativ, Överallt och På stan.


Denna berättelse är lånad från Svenska Celiakiungdomsförbundet

Jag har celiaki (glutenintolerans). Alla tar det inte på allvar, fnyser när man är petig och säkerhetsfrågar.

Tips!

Tips från Svenska celiakiungdomsförbundet:
  • Tänk på att även små mängder av gluten och laktos kan orsaka svåra symtom för personer med celiaki och laktosintolerans.
  • Fråga om kunden har celiaki vid beställning av glutenfritt. Det gör kunden säker på att maten verkligen är glutenfri och kommer att hanteras på ett säkert sätt.
  • Fritera inte pommes frites i olja som används för att fritera livsmedel med gluten. Informera kunden om oljan är kontaminerad.
  • Använd rena köksverktyg vid hanteringen av glutenfritt.
  • Förvara det glutenfria separat från det som innehåller gluten. Lägg det inte på samma fat, se till att det inte spiller över smulor med mera. Plasta vid behov in de glutenfria alternativen för att undvika kontaminering.