Sexuella trakasserier. Han jobbar kvar, inte jag.

516 tecken lång. Taggar: Kön och jämställdhet, Negativ, På jobbet, Sexism, Sexuella trakasserier och Utseende.

Jag var 19 år och jobbade på en känd livsmedelsbutik. Under 1,5 år blev jag sexuellt trakasserad på jobbet till den gräns att jag började alternera vilka vägar jag tog, vilka pass jag ville jobba och slutade svara på okända nummer på telefonen. När jag berättade för min chef, frågade han ”och vad vill du att jag ska göra?” och ”tror du att någon annan kommer utsättas eller är det bara du?”. Sedan spreds detta genom hela arbetsplatsen. Han jobbar kvar, inte jag.

Tips!

  • Det är aldrig okej att ta på någon annans kropp utan personens samtycke. Oavsett din position, agera när någon på din arbetsplats utsätts för sexism eller liknande kränkningar. Ibland kan det räcka med att ställa frågan “Hur menar du nu?” eller inte skratta åt ett sexistiskt skämt.
  • Att agera när en blir vittne till någon annans utsatthet kan vara svårt och läskigt. Att i förväg ha reflekterat kring hur du vill och tänker agera i sådana situationer kan vara till stor hjälp, det gör dig mer förberedd.
  • Ta ditt ansvar som chef, se till att utbilda dig själv och andra anställda, ta fram trivselregler och se till att de följs, jobba med arbetsplatskulturen. Tänk på att det aldrig är den utsattas ansvar att utbilda om förtrycket den möter. Ta in externa utbildare om du inte själv har kompetensen.
  • Enligt lag måste arbetsplatser jobba förebyggande mot diskriminering och agera om/ när diskriminering ändå sker. Har du blivit utsatt kan du ta hjälp av Diskrimineringsombudsmannen (www.do.se), Facket eller någon av Sveriges antidiskrimineringsbyråer (adbsverige.se).