128 tecken lång. Taggar: Funktionsvariation/tillgänglighet, Negativ och På stan.
Denna berättelse är lånad från Svenska Celiakiungdomsförbundet
Jag har celiaki (glutenintolerans). Har blivit nekad att äta på restauranger för att de inte vet vad glutenfritt är.
Tips!
Tips till caféer och restauranger från Svenska Celiakiungdomsförbundet:
- Var ärliga med om ni inte vet och fråga istället för att chansa.
- Var tillmötesgående och flexibel så går det ofta att tillsammans hitta ett alternativ. Till exempel genom att byta ut pasta mot potatis eller liknande.
- Låt inte glutenfritt bröd ligga framme. Förvara det i frysen eller baka samma dag.
- Fråga om kunden har celiaki vid beställning av glutenfritt. Det gör kunden säker på att maten verkligen är glutenfri och kommer att hanteras på ett säkert sätt.
- Fritera inte pommes frites i olja som används för att fritera livsmedel med gluten. Informera kunden om oljan är kontaminerad.
- Använd rena köksverktyg vid hanteringen av glutenfritt.
- Förvara det glutenfria separat från det som innehåller gluten. Lägg det inte på samma fat, se till att det inte spiller över smulor med mera. Plasta vid behov in de glutenfria alternativen för att undvika kontaminering.