310 tecken lång. Taggar: Funktionsvariation/tillgänglighet, I skolan och Negativ.
Denna berättelse är lånad från Svenska Celiakiungdomsförbundet
Jag har celiaki (glutenintolerans). I skolan är det dåligt att man måste värma maten själv, det tar tid från ens lunchrast. Ibland är maten djupfryst, tar cirka 10 min att värma upp det. Tar ofta mat från vanliga maten, grönsaker och sådant. Väljer den risken eftersom jag måste äta nåt.
Tips!
Tips från Svenska celiakiungdomsförbundet och Unga Allergiker:
- Undvik kontaminering vid tillagning och servering av specialkost. Använd separata kärl, redskap och ha en separat uppläggning.
- Skolan bör ge personal som har ansvar för måltider möjlighet att vidareutbilda sig på området. Det innefattar även mellanmål, frukost och vid utflykter.
- Ha specialkost som liknar de ordinarie alternativen. Undvik att specialkosten gör att eleverna känner sig utpekande eller orättvist behandlade.
- Se till att all mat är färdig samtidigt så ingen behöver vänta på sin kost och äta ensam.
- Ha en bra kommunikation med eleverna så att de vågar fråga om de känner sig osäkra.
- Spara alla innehållsförteckningar så att det är möjligt att spåra ingredienser vid eventuell reaktion.
- Fler tips finns på tillgängligskola.nu