Ifrågasatt och kränkt i vården

1195 tecken lång. Taggar: I vården, Könsidentitet/könsuttryck och Negativ.

När jag var 15-16 år behövde jag vård för depression och panikattacker. Jag försökte söka hjälp hos olika psykologer men det blev bara värre av deras ”hjälp”. Speciellt två tillfällen minns jag fortfarande extremt tydligt. Det första var att jag berättade om mitt liv sådär som de ber en göra och jag berättade om min transidentitet, att jag är icke-binär transperson. Psykologen satt och nickade och ”mm”-ade ett tag men sedan sa den plötsligt ”Är du säker på att du inte bara är lesbisk?”. Efter det bytte jag till en annan och den satt och nickade och sa saker som ”Ah jag förstår” och ”Usch vad jobbigt” när jag berättade att det var svårt hemma och i skolan efter att jag kommit ut som icke-binär transperson, efter en timmes tid av att jag berättat och psykologen nickat och verkligen verkat förstå säger den ”Det verkar verkligen jobbigt och du som verkar vara en så bra tjej…”. Jag minns helt ärligt inte vad jag sa därefter, jag minns bara chocken och besvikelsen och känslan av att det verkligen är mig det är fel på.

Tips!

  • Acceptera och respektera alltid en persons könsidentitet och pronomen och ta det på allvar, det kan skapa ännu mer psykisk ohälsa att ens könsidentitet inte blir tagen på allvar.
  • Alla sammanhang inom vården bör ha en tydlig värdegrund med nolltolerans mot olika former av kränkningar som alla måste följa. Tänk på att värdegrunden inte ska vara för svår eller komplicerad, om den är det - förenkla! Se till att alla följer värdegrunden och ha en handlingsplan för om det är någon som bryter mot den.
  • Problem som detta i berättelsen eller liknande är institutionella problem och finns ofta på grund av rådande strukturer men det är ändå individer som det berör och det är vi som individer som har ansvar att göra skillnad. Oavsett om du jobbar inom vården eller någon annanstans: börja med dig själv, tänk efter vad du kan ändra i vardagliga sammanhang som gör så andra människor omkring dig mår bättre.
  • Fundera kring hur din arbetsplats/organisation/verksamhet kan omfatta HBTQ-rättigheter, jämlikhet, värdegrundsarbete etc i handling och inte bara på papper.