Utsatt för rasism av taxichaufför

600 tecken lång. Taggar: I kollektivtrafiken, Negativ, Rasism och Sexism.

I somras var jag påväg hem från klubben i en taxi och taxichauffören ställer en massa frågor om var jag kommer ifrån. Jag svarar att jag är kurd och han börjar argumentera, börjar prata om turk-kurd konflikten, säger att kurder tydligen är orsaken till all ondska där och vi bara förstör och borde vara tacksamma. Jag försökte argumentera lite med att säga att det faktiskt är folkmord mor kurder nu men han vägrade lyssna och sa att vi bara har en enda bra grej som kurder – det är tydligen att vi har fina knullbara tjejer.

Tips!

  • Enligt lag får den som utför en tjänst inte diskriminera någon. Arbetar man som taxichaufför utför man en tjänst och får alltså inte diskriminera. Att göra såhär är ett uppträdande som kränker någons värdighet och som har samband med en diskrimineringsgrund, etnicitet i detta fall.
  • Ofta behövs utbildning om antirasism i praktiken på alla arbetsplatser, att lära sig om diskriminering och hur vissa frågor, som kanske bara ställs av nyfikenhet, kan få någon att känna sig obekväm/otrygg. Personer som i sitt jobb träffar och bemöter främmande människor har ett extra ansvar i dessa möten.
  • Tänk efter en extra gång innan du ställer en fråga/kommenterar något till en främling, tänk på; vad är din intention? Och tänk efter hur frågan/kommentaren kan uppfattas.
  • Ser du någon som blir utsatt för kränkande behandling i det offentliga rummet: agera, t.ex. genom att följa Linnea Eries tips.