Tillgänglighet på träningen

2019 tecken lång. Taggar: Funktionsvariation/tillgänglighet, Negativ och På idrottsplatsen.

Jag har inte kunnat gå i någon bollsport eller så. Jag har insett nu att det är på grund av min adhd. För i alla olika sporter jag har testat så har information och instruktioner alltid varit muntliga. ”Spring till den konen, runda den, sen spring bak till den konen där och sen ska du springa där” och jättemånga instruktioner och många steg. Min hjärna klarar inte av det. Vilket resulterar i att jag inte vet vart jag ska ta vägen och jag vågar inte springa fel för då är jag rädd att jag ska se ut som en idiot. Så jag har inte klarat av att ha någon fritidsaktivitet. Och det påverkar ju min fysiska hälsa och det minskar möjligheten att få vänner när man är mindre. Och det är någonting som jag gärna skulle vilja att man ser över inom sport: hur man ger information. För jag vet hur själva matchen ser ut, där har det inte varit nått problem. Men oftast är det inte det man gör när man går på träningar. Ofta gör man massa konstiga övningar, man ska springa runt, olika stationer, kaos.

Jag har alltid velat hålla på med någon sport. Men när jag var yngre har jag alltid känt mig så himla värdelös. Helt hopplös, som att jag är dum i huvet. Alla andra fattar ju instruktionerna, men jag bara står där som ett fån och vet inte vad jag ska göra. Det är väldigt svårt att pusha sig själv till max och få bra kondition när man inte vet vart man ska springa. Man springer långsamt för att kolla var alla andra springer. Så jag hade ju önskat att man kunde få mailat till sig en vecka innan vilka övningar man ska göra, kanske en ritning på hur man ska springa, så jag ser hur man gör och vid nästa tillfälle så vet jag det. Då har jag fått det skriftligt.

Men jag har aldrig vågat fråga för det känns som de skulle skratta mig rakt i ansiktet. Det känns som de skulle tycka att det var nått helt absurt. De har inte gett intryck av att de skulle förstå. Och jag har ändå testat på en hel del sporter.

Tips!

  • Vi tror att de bästa lösningarna formuleras av personer som själva upplever förtryck/diskriminering (sedan är det såklart upp till de med makt att faktiskt göra något) och personen som berättar det här skriver redan en lösning: "Jag hade önskat att man kunde få mailat till sig en vecka innan vilka övningar man ska göra, kanske en ritning på hur man ska springa, så jag ser hur man gör och vid nästa tillfälle så vet jag det."
  • Tips till dig som arbetar med människor: Lyssna på personen du träffar och utgå från vad den säger att den behöver, ta in och våga tänka om kring dina metoder. Utgå från varje individ, respektera den personens behov och/eller identitet. Utgå från att alla fungerar olika och därför behöver det skapas flera olika möjligheter och alternativ.