Tas för givet att bara män kan teknik

2006 tecken lång. Taggar: I föreningen, I kompisgänget, I skolan, Kön och jämställdhet, Negativ, Överallt och På universitetet.

Sedan jag började intressera mig mer för musikproduktion och mixning i en ålder på ungefär 15 år så började jag sköta ljudet på möten i kyrkan. Min pappa lärde mig, då han också va intresserad. I kyrkan jag var i fanns en ”ljudgrupp” endast bestående av män och det var allmänt känt att dom letade efter nya män som kunde vara med, hjälpa till och lära sig. Alla i hela kyrkan tog för givet att endast män besitter denna tekniska gåva, vilket jag var den enda som reagerade på eftersom att jag faktiskt var intresserad av ljudproduktion. I lite andra samlingar med ungdomar/unga vuxna så träffade jag en kille som också var intresserad av ljud men då han inte brukade vara i vår kyrka och sköta ljudet så visste jag bättre hur mixerbordet fungerade och skulle hjälpa honom. Han var dock inte så öppen till att jag skulle hjälpa till då han sa till mig ”vart är din pojkvän någonstans?” Min dåvarande pojkvän kunde ingenting om ljudet i kyrkan och där stod jag framför honom och visste precis vad som behövdes för att lösa hans problem och han slänger i ansiktet på mig att eftersom att jag är tjej så tror han inte att jag skulle kunna mer än honom oavsett om det är ett mixerbord som jag känner väl utan istället skulle min pojkvän av det manliga könet bara veta bättre än mig av ren manlig instinkt!? Händelser som denna har kantat mitt liv sedan jag valde att fortsätta inom ljud och musikbranschen, idag är jag 21. I skolan, utanför skolan, på privata tillställningar tas jag alltid som att jag inte kan när folk vet att jag har utbildat mig inom detta. Finns det en kille i rummet så frågar alltid alla honom om hjälp oavsett om han håller på med ljud och musik eller inte. För även om jag har en utbildning och ett intresse och folk vet det om mig så kommer jag aldrig att ha egenskapen av att vara en man och den väger tyngre än alla utbildningar i världen eftersom att jag är en kvinna.

Tips!

 
  • Se alltid människor för individer med unika erfarenheter och intressen, ej stereotyper baserat på kön och/eller utseende.
  • Fundera och reflektera kring vad du har för fördomar om människor kopplat till kön, har du fördomar - tänk om!
  • Ha som vana att utgå från att du inte vet någonting om en ny person du möter och var konsekvent i hur du bemöter främlingar.
  • Vid arbetsfördelning: ställ relevanta frågor om personens kompetens och utgå inte från något enbart på grund av utseende. 
  • Oavsett din position, agera om du ser någon utsättas för sexism eller liknande kränkningar. Ibland kan det räcka med att ställa frågan “Hur menar du nu?” eller inte skratta åt ett sexistiskt skämt.