115 tecken lång. Taggar: Funktionsvariation/tillgänglighet och I skolan.
Denna berättelse är lånad från Svenska Celiakiungdomsförbundet
Jag har celiaki (glutenintolerans). Skulle gärna vilja att skolkök kontrolleras för hantering av gluten.
Tips!
Tips från Svenska celiakiungdomsförbundet och Unga Allergiker:- Skolan bör ge personal som har ansvar för måltider möjlighet att vidareutbilda sig på området. Det innefattar även mellanmål, frukost och vid utflykter.
- Undvik kontaminering vid tillagning och servering av specialkost. Använd separata kärl, redskap och ha en separat uppläggning.
- Ha tydliga skyltar och skriv ut ingredienserna på maten som serveras.
- För yngre elever är det bra om en vuxen visar vilken mat som är deras.
- Ha en bra kommunikation med eleverna så att de vågar fråga om de känner sig osäkra.
- Spara alla innehållsförteckningar så att det är möjligt att spåra ingredienser vid eventuell reaktion.
- Bjud inte på fika om det inte går att ordna ett alternativ som passar för alla eleverna, eller ett likvärdigt alternativ för elever med specialkost.
- Ha specialkost som liknar de ordinarie alternativen. Undvik att specialkosten gör att eleverna känner sig utpekande eller orättvist behandlade.
- Se till att eleverna kan läsa vad de ska ta från specialkosten i entrén av skolrestaurangen. På så sätt kan de följa med sina klasskamrater i kön och sen gå till specialkosten. Då hamnar de inte sist och har en chans att få plats att äta med sina vänner vid bordet.
- Se till att all mat är färdig samtidigt så ingen behöver vänta på sin kost och äta ensam.
- Fler tips finns på tillgängligskola.nu