Rasistiska chefer

1392 tecken lång. Taggar: Negativ, På jobbet, Rasism, Religion och tro, Sexism och Sexuella trakasserier.

På min arbetsplats är det en väldigt hård och kall arbetsmiljö. Jag har blivit utsatt för sexistiska åsikter från en manlig chef. Han sa till mig att akta mig för dickpics, han har visat mig bilder på lättklädda tjejer via sin privata mobil och han har även berättat för mig att när han känner sig ensam så brukar han titta på porr för att tillfredsställa sig själv. Kollegor har öppet uttryckt sina fördomar gentemot t.ex. mörkhyade, kyrkan och läkare med invandrarbakgrund som bryter på svenska. Jag har mått väldigt dåligt på min arbetsplats och ibland gråtit för mig själv inne i ett tyst rum. Jag har berättat om det här för andra som kan påverka t.ex. en annan chef och bytte även enhet, men hamnade i ett team där jag är den enda med invandrarbakgrund och där utfrysning anses okej. Chefen där är jättebra vän med min tidigare chef vilket har resulterat i att jag är utfryst och har ett dåligt rykte. Jag blir oftast nedtystad av nuvarande chefen på möten och liknande, men även av de andra i teamet. Blir ofta kallad på möten inne hos chefen och mötena handlar oftast om kritik till mig från antigen chefen eller någon annan i teamet. Jag har börjat söka nytt jobb, men är orolig för att min chef kommer att ge mig dålig referens. Känner mig låst.

Kan tillägga att jag är en kvinna med invandrarbakgrund.

Tips!

 
  • Enligt lag måste arbetsplatser jobba förebyggande mot diskriminering och agera om/när diskriminering ändå sker. Har du blivit utsatt kan du ta hjälp av Diskrimineringsombudsmannen (www.do.se), Facket eller någon av Sveriges antidiskrimineringsbyråer (adbsverige.se).
Till dig som chef eller kollega med högre maktposition:
  • se till att utbilda dig själv och andra anställda om jämlikhet, antirasism och HBTQ, ta fram trivselregler och se till att de följs, jobba med arbetsplatskulturen. Tänk på att det aldrig är den utsattas ansvar att utbilda om förtrycket den möter. Ta in externa utbildare om du inte själv har kompetensen.
  • Oavsett din position, agera när någon på din arbetsplats utsätts för rasism, sexism eller liknande kränkningar. Ibland kan det räcka med att ställa frågan “Hur menar du nu?” eller inte skratta åt ett rasistiskt/sexistiskt skämt.
  • Tips till dig som är utsatt eller vittne till någon som utsätts: ta fram bevis på händelserna, skriv ned t.ex. sexistiska citat som kollegor säger, samla ihop tills det är många och gå med allihopa till chefen för att visa att det är ett stort problem.
  • Tänk på att även om du inte aktivt agerar kränkande kan din tystnad tolkas som lika illa.
  • Utbilda om/diskutera civilkurage och hur en ska agera som vittne till kränkningar/diskriminering. Kopplat till detta finns redan mycket tips, bland annat en bild kallad “VIKTIGT! VID RASISM” av Linnea Erie som går ut på att hjälpa till vid rasistisk diskriminering.
  • Prata om diskrimineringsgrunderna, använd den lagstiftning som Sverige har - att inte agera rasistiskt handlar kort och gott om att följa lagen.