Rasism på jobbet

466 tecken lång. Taggar: Negativ, På jobbet och Rasism.

När jag var 16 år hade jag mitt första riktiga sommarjobb. En dag där hamnade jag i konversation med en man som jag jobbade under. När han fick reda på att jag var kurd började han prata om folkmordet på kurderna i Irak, han började säga saker som att det var kurdernas egna fel för att vi valde att stanna kvar och kämpa istället för att fly från våra hem. Att folkmordet då liksom var “på oss”.

Tips!

  • Rasistisk historia och historia om förtryck mot olika folkgrupper är kunskapsområden där det ofta behövs utbildning. Ta ditt ansvar som chef, se till att utbilda dig själv och andra anställda, ta fram trivselregler och se till att de följs, jobba med arbetsplatskulturen. Tänk på att det aldrig är den utsattas ansvar att utbilda om förtrycket den möter. Ta in externa utbildare om du inte själv har kompetensen.
  • Enligt lag måste arbetsplatser jobba förebyggande mot diskriminering och agera om/när diskriminering ändå sker. Har du blivit utsatt kan du ta hjälp av Diskrimineringsombudsmannen (www.do.se), Facket eller någon av Sveriges antidiskrimineringsbyråer (adbsverige.se).
  • Oavsett din position, agera när någon på din arbetsplats utsätts för rasism, sexism eller liknande kränkningar. Ibland kan det räcka med att ställa frågan “Hur menar du nu?” eller inte skratta åt ett rasistiskt/sexistiskt skämt.