Näthat

671 tecken lång. Taggar: Negativ och På internet.

En större del av mitt liv har jag varit mobbad, trakasserad och när jag bytte skola för att min skola inte gjorde något åt de så hamnade det på nätet istället.

Det är svårt att göra något ordentligt när det kommer till nätet. Det sprids hat varje dag och det är inte rätt alls.
Folk som inte förstår tror att bara blockera personen gör en skillnad men det påverkar oss ändå när det började.

Eftersom jag hade en skärm som skyddade mig så trodde jag att jag kunde stå upp mot mina mobbare. Men så var det inte. Dom hotade att dom skulle skicka folk på mig för att jag käftade emot. Självklart blev jag livrädd.

Tips!

  •  Hot och hat är brott som kan polisanmälas. Tänk på det här för att spara bevis: När du tar en skärmdump* (på pc tryck “prt scr”-tangenten, på mac- håll ner “kringla, shift & 3”) är det bra om man tar en dump av hela skärmens innehåll och att tid och datum framgår. Vidare är det bra om skärmdumpen skrivs ut och att den vidimeras (dess äkthet intygas) av någon annan än den utsatte genom att skärmdumpen undertecknas. Detta ökar skärmdumpens bevisvärde vid en eventuell domstolsförhandling.
  • Prata med personer omkring dig du litar på, be om stöd när du polisanmäler.
  • Om polisen lägger ner en anmälan på felaktiga grunder kan man begära att nedläggningsbeslutet överprövas. För kostnadsfri hjälp med detta kan man vända sig till Intsitutet för Juridik och Internet( IJI ). Man kan även vända sig till dem för kostnadsfri hjälp om man vill kräva en kränkningsersättning vid utsatthet för brott om överprövningen inte lyckas. Läs mer på: http://www.juridikinstitutet.se/
  • Kom ihåg att det inte finns några fel i hur du reagerar på hat och hot, du kan svara och bemöta om någon skriver hat och hot på internet. Du kan också blockera och radera utan att läsa. Du har inget ansvar att bemöta.
  • Du kan kontakta jourer på internet för att bearbeta trauma, t.ex. 1000möjligheter som finns till för dig upp till 25 år. Annars finns kvinno- och ungdomsjourer på många ställen på internet och över landet.
  Att tänka på & tips för att inte näthata:
  • Många människor, särskilt vuxna, beter sig på ett sätt som en aldrig skulle göra i fysiska möten med andra människor, se t.ex. tips på hemsidan för projektet #Skärpning http://skarpning.makeequal.se/ för hur du kan förbättra ditt beteende på nätet.