Klasskompisar felkönar en annan klasskompis

1218 tecken lång. Taggar: Könsidentitet/könsuttryck, Negativ, På internet och På universitetet.

Jag och de av mina klasskamrater på högskolan som umgås mest har en gruppchatt där vi pratar om det mesta som rör både våra studier och annat. För ungefär ett år sen kom en av personerna i gruppen ut som trans till oss andra och nyligen började personen kalla sig vid sitt nya namn och klä sig och bete sig mer som sig själv. Trots detta felkönar några av personerna i gruppchatten ständigt personen, och hänvisar till hen med fel pronomen. De har dessutom uttryckt till andra kompisar att de inte kommer ändra sig, eftersom för dem ”spelar det ingen roll att hen korrigerar sitt kön, jag kommer alltid se hen likadant som när vi lärde känna varandra”. Trots att det har påpekats flera gånger väljer personerna inte att ändra sig i gruppchatten, trots att de har tonat ner sitt beteende i verkligheten och i face-to-face situationer. Jag hade velat att de förstått att även det som sker i en gruppchatt kan spela roll, orden blir inte mindre riktiga för att de är online.

Tips!

  • Många människor, särskilt vuxna, beter sig på ett sätt som en aldrig skulle göra i fysiska möten med andra människor, se t.ex. tips på hemsidan för projektet #Skärpning http://skarpning.makeequal.se/ för hur du kan förbättra ditt beteende på nätet.
  • Att använda fel pronomen kan kännas väldigt kränkande för den som blir felkönad. Speciellt om det är med flit. Respektera en persons pronomen. Försök även påminna varandra så att personen som blir felkönad inte alltid behöver säga till.