Män visslar, skriker och skrattar efter mig

517 tecken lång. Taggar: I kollektivtrafiken, Kön och jämställdhet, Negativ, På stan, Sexism, Sexuella trakasserier och Utseende.

Killar och män brukar skrika efter mig, vissla och sånt så fort det är varmt nog att ha tunna kläder. Om jag inte har en typ för stor jacka eller lössittande tröjor m.m. kommer det fram främmande snubbar och bjuder med mig till ställen och när jag säger nej skriker de åt mig, kallar mig saker eller skrattar åt mig om jag inte svarar eller försöker gå därifrån. Män gör mig alltid otrygg under sommaren, oavsett om det är mörkt och sent eller inte. Jag vill aldrig vara själv pga det.

Tips!

 
  • Undvik att kommentera främlingars utseende eller tänk i alla fall efter en extra gång - hur kommer den här kommentaren tas emot? Behöver du verkligen kommentera en främlings utseende?
  • Ser du någon som blir utsatt för våld eller hot om våld i det offentliga rummet: agera, t.ex. genom att följa Linnea Eries tips. Tipsen är kopplade till rasistiska hatbrott men går att använda i andra sammanhang också. Du kan även sätta upp affischer i kollektivtrafiken om hur man kan agera när något händer.
  • Är du en del av en stort kompisgäng, och din kompis/dina kompisar säger eller gör något som inte känns bra försök att fråga hur de tänker, varför de säger så. 
  • Våldspyramiden är en modell som förenklat beskriver hur sexuellt våld skapas i vårt samhälle och kan användas här för att förstå hur skadligt det är att upprätthålla machokulturen och normer kring maskulinitet.