378 tecken lång. Taggar: Funktionsvariation/tillgänglighet, I skolan och Mångsidig/dubbelsidig.
Denna berättelse är lånad från Svenska Celiakiungdomsförbundet
Jag har celiaki (glutenintolerans). När det är fiskpinnar till lunch i skolan så får vi vegetarisk mat som är helt annan. I övrigt så är maten väldigt bra. Tyvärr är utbudet av grönsaker inte så bra då det oftast finns pastasallad bland grönsakerna och då vågar man inte ta om det är så att någon använt samma slev till pastan som till grönsakerna.
Tips!
Livsmedelsverkets rekommendationer till skolor:
- Enligt skollagen måste det serveras kostnadsfria skolluncher med bra näringsinnehåll.
- Även elever med allergi, födoämnesintolerans och överkänslighet har rätt till näringsriktiga skolmåltider som de kan känna sig trygga att äta utan att riskera att bli sjuka av.
- På varje skola ska det finnas rutiner för att detta fungerar.
- Livsmedelsverket uppmanar skolan till samverkan med elevhälsan kring elever med allergi och överkänslighet.
- Undvik att laga en och samma rätt till alla elever med allergi och överkänslighet så att till exempel den laktosintoleranta eleven även får äggfri mat. De rätterna kan bli svåra att göra näringsriktiga och blir inte alltid lika goda.