437 tecken lång. Taggar: Funktionsvariation/tillgänglighet, Mångsidig/dubbelsidig och På stan.
Denna berättelse är lånad från Svenska Celiakiungdomsförbundet
Tycker att det är positivt att fler vet om vad gluten är idag. Utbudet har blivit större mycket pga ”glutentrenden” vilket är positivt men det negativa med den är att jag upplever på vissa ställen att de inte är lika noga och faktiskt förstår att jag kan bli väldigt sjuk av gluten till skillnad från de som själva valt att äta glutenfritt av någon anledning. Så det är något som oroar mig faktiskt.
Tips!
Tips till caféer och restauranger från Svenska Celiakiungdomsförbundet:
- Fråga om kunden har celiaki vid beställning av glutenfritt. Det gör kunden säker på att maten verkligen är glutenfri och kommer att hanteras på ett säkert sätt.
- Tänk på att även små mängder av gluten och laktos kan orsaka svåra symtom för personer med celiaki och laktosintolerans.
- Var ärliga med om ni inte vet och fråga istället för att chansa.
- Var tillmötesgående och flexibel så går det ofta att tillsammans hitta ett alternativ. Till exempel genom att byta ut pasta mot potatis eller liknande.
- Använd rena köksverktyg vid hanteringen av glutenfritt.
- Förvara det glutenfria separat från det som innehåller gluten. Lägg det inte på samma fat, se till att det inte spiller över smulor med mera. Plasta vid behov in de glutenfria alternativen för att undvika kontaminering.