Förföljd och hotad på internet av ex

1680 tecken lång. Taggar: Hemma, Kön och jämställdhet, Negativ, Överallt, På internet, Sexuella trakasserier och Utseende.

Efter en avslutad relation så började exet att förfölja och förlöjliga mig på alla sätt han bara kunde på nätet. Det började med att han skrev långa och kränkande mail till mig. Ibland skrev han att älskade mig och ibland så ville ha bara berätta vilken billig madrass jag var. En hora. Han började lägga ut bilder på mig på massa olika sociala medier men även bilder på mitt barn, mina vänner, mina djur, mina systrars barn. Han la ut min adress och fullständiga personnummer under bilderna varpå att skrev att jag var en äcklig hora som älskade analsex. Han påstod sig ha ”knullat mig i röven så att jag sprack” och att ”horan kved av njutning då”. Han startade bloggar där han skrev om mig, använde flera facebookkonton och olika konton på sociala medier överhuvudtaget där han skrev så förbannat kränkande och påhittade saker om mig och mitt barn. Han skrev att jag skulle dö. Jag skulle dö i aids, cancer eller så skulle jag få en kula i huvudet.

Polisen arbetade sakta och kunde bara styrka mailen han hade skickat och telefonsamtal han ringt till mig. Nätet kunde de inte göra någonting åt sa dem och det var där det var som värst! Det enda jag fick höra var att man inte visste ifall det var någon som jävlades med honom på nätet och skrev om mig och låtsades vara honom! Polisen skulle ha tagit tag i trakasserierna på nätet. De brydde sig inte ens! De förminskande min rädsla och så att han inte var farlig, att jag skulle vara tuff och inte bry mig.

Tips!

Om du varit med om något liknande:
  • Den här typen av hot och hat är ett brott som kan polisanmälas. Tänk på det här för att spara bevis: När du tar en skärmdump* (på pc tryck “prt scr”-tangenten, på mac- håll ner “kringla, shift & 3”) är det bra om man tar en dump av hela skärmens innehåll och att tid och datum framgår. Vidare är det bra om skärmdumpen skrivs ut och att den vidimeras (dess äkthet intygas) av någon annan än den utsatte genom att skärmdumpen undertecknas. Detta ökar skärmdumpens bevisvärde vid en eventuell domstolsförhandling.
  • Prata med personer omkring dig du litar på, be om stöd när du polisanmäler.
  • Om polisen lägger ner en anmälan på felaktiga grunder kan man begära att nedläggningsbeslutet överprövas. För kostnadsfri hjälp med detta kan man vända sig till Institutet för Juridik och Internet( IJI ). Man kan även vända sig till dem för kostnadsfri hjälp om man vill kräva en kränkningsersättning vid utsatthet för brott om överprövningen inte lyckas. Läs mer på: http://www.juridikinstitutet.se/
  • Kom ihåg att det inte finns några fel i hur du reagerar på hat och hot, du kan svara och bemöta om någon skriver hat och hot på internet. Du kan också blockera och radera utan att läsa. Du har inget ansvar att bemöta.
  • Du kan kontakta jourer på internet för att bearbeta trauma, t.ex. 1000möjligheter som finns till för dig upp till 25 år. Annars finns kvinno- och ungdomsjourer på många ställen på internet och över landet.
  För att inte näthata:
  • Många människor, särskilt vuxna, beter sig på ett sätt som en aldrig skulle göra i fysiska möten med andra människor, se t.ex. tips på hemsidan för projektet #Skärpning http://skarpning.makeequal.se/ för hur du kan förbättra ditt beteende på nätet.