Diskriminerad av en journalist när jag kom ut som trans

1216 tecken lång. Taggar: Könsidentitet/könsuttryck, Media och Negativ.

En gång när jag skulle bli intervjuad åkte en kvinna långt för att få träffa mig. Hon hade en proffsfotograf med sig och var väldigt intresserad av vad jag hade att säga. Jag hade inte kommit ut som transman än, utan reportaget de ville göra skulle handla om min tid på rättspsyk samt en konstutställning jag gjort om psykisk ohälsa. Efteråt sa hon att det skulle publiceras hösten 2016. Den har ännu inte publicerats. Varför? För att jag kom ut som trans. När jag skrev till journalisten som hade intervjuat mig och sa att hon gärna får ändra pronomen i texten till ”han” istället för ”hon” sa hon först att det inte var några problem. Men sedan kom tidningen och jag bläddrade igenom den och då fanns det inget att se. Jag frågade varför och fick som svar att det var för stor grej att bara nämna som fotnot. Nu tyckte dom att det blev en helt annan historia eftersom jag inte längre sågs som “den där oskyldiga flickan som fastnade på rättspsyk”. Jag lämnas förvirrad och besviken. Är jag en annan människa nu helt plötsligt? Nej. Min berättelse är densamma, oavsett vilket pronomen jag har.

Tips!

  • Utbildning om normkritik och antirasism i praktiken är väldigt viktigt särskilt för personer som i sitt jobb träffar och bemöter främmande människor och därför har ett extra ansvar i dessa möten.
  • Det är extra viktigt för de av oss som är journalister att fundera kring vilka frågor som ställs och till vilka personer samt vilka fördomar och/eller antaganden som finns kring personen som ska intervjuas innan intervjun.
  • Lyssna på personen du träffar och utgå från vad den säger att den behöver, ta in och våga tänka om. Utgå från varje individ, respektera den personens behov och/eller identitet.
  • Viktigt att fokusera på det som någon vill berätta/dela med sig av, inte någon annan aspekt av personens liv som inte är relevant i sammanhanget, t.ex. i sammanhanget i den här berättelsen är det inte relevant att personen kommit ut som trans, han ville bara att journalisten skulle använda rätt pronomen och inte ta bort hela intervjun.