BUP frågade om jag kan sluta vara trans

314 tecken lång. Taggar: I vården, Könsidentitet/könsuttryck och Negativ.

Jag sökte hjälp hos BUP en gång för min depression och självskadebeteende. Var på botten. I min journal stod det att jag var trans. Läkaren som jag pratade med frågade mig om jag skulle kunna sluta vara det eftersom det gjorde min mamma så ledsen (som inte alls hade accepterat att jag är trans).

Tips!

  • Acceptera och respektera alltid könsidentitet och ta det på allvar, det kan skapa ännu mer psykisk ohälsa att ens könsidentitet inte blir tagen på allvar.
  • Tips till dig som arbetar inom vården: Lyssna på personen du träffar och utgå från vad den säger att den behöver, ta in och våga tänka om kring dina metoder. Utgå från varje individ, respektera den personens behov och/eller identitet. Utgå från att alla fungerar olika och därför behöver det skapas flera olika möjligheter och alternativ.
  • Problem som detta i berättelsen eller liknande är institutionella problem och finns ofta på grund av rådande strukturer men det är ändå individer som det berör och det är vi som individer som har ansvar att göra skillnad. Oavsett om du jobbar inom vården eller någon annanstans: börja med dig själv, tänk efter vad du kan ändra i vardagliga sammanhang som gör så andra människor omkring dig mår bättre.