Att vara kvinna och ha adhd

911 tecken lång. Taggar: Funktionsvariation/tillgänglighet, Könsidentitet/könsuttryck, Negativ och Sexuella trakasserier.

Som jag har förstått det blir ju effekten av adhd olika beroende på vilket kön man har. Den mesta forskningen som har gjorts på adhd som jag känner till har ju gjorts på killar, så om alla symptom som beskrivs och finns listade i diagnosmanualer utgår från män kan det ju bli svårt för oss kvinnor att känna tillhörighet eller känna igen oss. Jag upplever det som att de allra flesta har en bild av att adhd är någonting som små, unga, vita killar som är våldsamma och är dåliga i skolan har. Det är stereotypbilden av adhd. Så kommer jag här och är i 20 årsåldern, pluggar på universitetet, är tjej och inte ett dugg våldsam.
Jag har fått frågan om jag är våldsam och aggressiv när jag berättat att jag har adhd. Och den frågan har oftast varit på ett lite obehagligt, flirtande vis. Jag tror det bara för att jag är tjej som jag har fått den frågan.

Tips!

  • Ifrågasätt dina föreställningar och vad en person med en viss diagnos ska kunna/inte kunna, göra/inte göra osv.
  • Anta aldrig hur någon är, känner eller fungerar. Ha som vana att utgå från att du inte vet någonting om en ny person du möter och var konsekvent i hur du bemöter främlingar.