Skev representation i skolan

856 tecken lång. Taggar: I skolan, Klass och ekonomi, Negativ, På universitetet, Rasism, Religion och tro och Språk/kultur.

Det var en chock för mig när jag började konstskola för jag har alltid gått i skola i orten och varit van vid att det nästan bara är blattar. Nu var jag på en fancy innerstadsskola med nästan bara vita elever som kom från övre medelklassen. Det är inte bara skev representation bland elever utan också ännu mer bland skolpersonal. Det är ingen icke-vit lärare, de enda som jobbar där och är icke-vita är städarna… Jag tror inte man fattar vad det skapar för känslor av utanförskap, att inte se någon vettig representation över huvud taget… Det känns också ofta som att det är någon slags kvotering av “mångfald” men kvoten är fylld när det finns en!? Typ en homosexuell, en hijabi, en transperson… Det är så tröttsamt.

Tips!

Ta ditt ansvar som chef på en skola/arbetsplats som har problem med normen, t.ex. vithetsnormen, se till att utbilda dig själv och andra anställda, jobba med arbetsplatskulturen. Fundera kring varför det är liknande människor som söker sig till er skola/arbetsplats och vad kan ni göra för att ändra på det? Tänk på att det aldrig är den utsattas ansvar att utbilda om förtrycket den möter. Ta in externa utbildare om du inte själv har kompetensen.