Blev utfryst och hånad för mitt utseende

690 tecken lång. Taggar: I skolan, Negativ och Rasism.

När jag gick i femman så bodde jag i en by där majoriteten av alla var av svenskt ursprung. Jag hade ingen aning om vad rasism egentligen betydde och förstod inte då vad som hänt. I början så verkade alla vara jätteschyssta men efter ett tag började jag bli utfryst. Mina vänner ville inte längre umgås med mig och jag blev hånad för mitt utseende av tjejer i nian. Det gick så långt att min mamma behövde kom till skolan och pratade med alla och sen behövde jag byta skola. Vissa kanske skulle säga att det är ”vanlig mobbning” men eftersom jag vara den enda blatten i en vit klass känns det lite konstigt…

Tips!

  • Enligt lag måste skolor agera när de får kännedom om att någon upplever sig diskriminerad eller kränkt. Första steget är att ta eleven på allvar, prata med de inblandade och ta reda på vad som hänt. Därefter bör åtgärder sättas in för att undvika att det sker igen och eventuellt stöd till den som drabbats.
  • Kom ihåg att det inte enbart är rektor och skolledning som representerar skolan. Alla som jobbar: städare, vaktmästare, kurator, skolsköterska eller den som vikarierar har ansvar att agera och berätta för ledning om den tror något diskriminerande/kränkande skett.
  • Till dig som skolpersonal: tänk på att separera  mobbning och strukturellt förtryck såsom rasism och uppmärksamma personal och elever att det är skillnad. Till skillnad från mobbning är strukturellt förtryck inte ett individ-problem utan handlar om rådande maktstrukturer som finns i hela samhället.