Många i min närhet har fått min könsidentitet att kännas fel

359 tecken lång. Taggar: Hemma, Könsidentitet/könsuttryck och Negativ.

När jag kom ut som icke-binär transperson för min mamma sa hon att hon aldrig tänkte använda pronomet hen. Jag blev jätteledsen och besviken och sedan dess har vi gått igenom så mycket… Det är många i min närhet som har fått min könsidentitet att kännas fel. Att jag gör nåt fel när jag bara säger vem jag är, men de inte lyssnar.

Tips!

  • Respektera och acceptera alla personers könsidentitet. Om någon säger att den är kille så är han det. Om någon säger att den är tjej så är hon det. Om någon säger att den är ickebinär så är hen det.
  • Avstigmatisera normbrytande könsidentitet/könsuttryck. Det vill säga dels: gör inte en så stor grej av en persons könsidentitet. Dels: fundera på varför du behöver veta om en person är kille eller tjej och varför du blir provocerad om det inte är en kille eller tjej. Är det för att du har fördomar hur är kille är och hur en tjej är och du undrar om du ska fråga personen om fotboll eller smink?
  • Till föräldrar: Var påläst ifall ditt barn skulle komma ut som trans. Du kan till exempel läsa boken “I mitt namn - En bok om att vara trans” av Moa-Lina Olbers Croall. Var kärleksfull, respektfull och ta ditt barn på allvar. Att komma ut kan vara en väldigt jobbig process, gör ditt bästa för att ditt barn ska känna sig trygg och älskad oavsett vad.