Ifrågasatt om min könsidentitet

549 tecken lång. Taggar: I kompisgänget, Könsidentitet/könsuttryck, Negativ, Överallt och Sexuella trakasserier.

Jag är icke-binär och har många gånger blivit ifrågasatt för detta. Vanligtvis genom att folk frågar om jag är kille eller tjej men ibland leder den frågan också till frågor om vilka genitalier jag har. En gång när jag berättade att jag var ickebinär och personen ifrågasatte vad det betydde så tryckte han ned mig mot marken och ville se mina genitalier. Det var till och med någon jag trodde var en vän.

Tips!

  • Respektera och acceptera alla personers könsidentitet. Om någon säger att den är kille så är han det. Om någon säger att den är tjej så är hon det. Om någon säger att den är ickebinär så är hen det.
  • Det är aldrig okej att ta på någon annans kropp utan personens samtycke.
  • Avstigmatisera normbrytande könsidentitet/könsuttryck. Det vill säga dels: gör inte en så stor grej av en persons könsidentitet. Dels: fundera på varför du behöver veta om en person är kille eller tjej och varför du blir provocerad om det inte är en kille eller tjej. Är det för att du har fördomar hur är kille är och hur en tjej är och du undrar om du ska fråga personen om fotboll eller smink?
  • Ofta behövs utbildning om HBTQ och antirasism i praktiken på alla arbetsplatser, att lära sig om diskriminering och hur vissa frågor, som kanske bara ställs av nyfikenhet, kan få någon att känna sig obekväm/otrygg. Personer som i sitt jobb träffar och bemöter främmande människor har ett extra ansvar i dessa möten.