Utsatt på jobbet pga sexuell läggning

1323 tecken lång. Taggar: Könsidentitet/könsuttryck, Negativ, På fritidsgården, På jobbet, Sexism och Sexuell läggning.

I somras jobbade jag som fritidsledare på en fritidsgård, och då var jag bara ett år äldre än 20 år som var åldersgränsen. Just en kväll var det väldigt mycket folk på gården och de flesta var äldre. Några yngre barn frågade ut mig om jag inte hade en pojkvän, och tjatade väldigt mycket kring varför jag inte hade det. Tillslut sa jag att jag var lesbisk för att jag inte orkade med tjatet och för att jag tänkte att jag skulle orka vara en förebild eller nåt. ”Ryktet” om detta spred sig under kvällen, och jag fick flera intima frågor från äldre besökare som typ vem min eventuella flickvän var och hur vi har sex, men också ett flirtigt beteende riktat mot mig och kommentarer om mitt utseende som jag upplevde som väldigt otrevligt. Ingen annan i personalen verkade märka någonting, men jag kände mig väldigt utsatt och vågade inte säga till. När jag till hösten jobbade på en annan arbetsplats i samma område kom det vid två tillfällen in två olika grupper av ungdomar som hetsade kring att jag var gay och frågade mig om mitt sexliv och kallade mig för ”sexy” och sa att jag var snygg på ett sliskigt och påfluget sätt. Mådde jättedåligt av det och kände mig otrygg på min nya arbetsplats.

Tips!

  • HBTQ är ett kunskapsområde där det ofta behövs utbildning, tänk på att inte bara satsa på utbildning för ungdomar utan även personal.
  • Alla fritidsgårdar bör ha en tydlig värdegrund med nolltolerans mot olika former av kränkningar som alla måste följa. Tänk på att värdegrunden inte ska vara för svår eller komplicerad, om den är det - förenkla! Se till att alla följer värdegrunden och ha en handlingsplan för om det är någon som bryter mot den.
  • Ett tips för att skapa trygghet för normbrytare på en arbetsplats där många olika diskussioner kan komma upp är att ha som regel att det aldrig är den utsatta som ska behöva ta diskussionen. Och är det ofta svåra diskussioner med ungdomar/besökare kan personalen ha en stående punkt på sina möten som är en må-runda där en frågar hur alla mår och om det varit någon komplicerad diskussion med besökare, om det är något man vill ha hjälp med.