Rasistisk upplevelse på jobbet

1435 tecken lång. Taggar: Negativ, På jobbet, På stan, Rasism och Utseende.

Jag sommarjobbade när jag var 17 år och plockade skräp på gatan. Jag är på ett torg när jag märker en vit man som står i hörnet och kollar på mig. Jag försöker att inte låtsas om honom men efter ett tag kommer han fram till mig och säger ”Ursäkta har vi setts förut?”. Jag säger ”nej”, fortsätter plocka skräp och försöker ignorera honom. Han säger ”Jo har inte du varit i den där kyrkan? Där det är gudstjänst för massa filippiner och vietnameser.” Jag blir jätteobekväm och svarar ”nej jag är inte religiös”. Han blir upprörd och säger ”ah religiös det får man väl inte vara i det här landet!” och fnyser. Jag blir rädd över att han snabbt blir så upprörd och säger fort ”nej jag menar inget illa, jag har bara inte varit i den där kyrkan”. Och dessutom är jag inte filippinsk eller vietnames, ville jag säga men sa inget. Jag gick därifrån och försökte tydligt visa att jag inte ville prata mer med honom. Han gick efter och sa ”men du kanske ska komma till kyrkan?”. Jag sa ”ursäkta jag jobbar” och fortsatte gå, han ropade efter ”kom till kyrkan!”. Jag gick snabbt därifrån och slapp honom men mådde dåligt resten av dagen och resten av veckorna när jag städade var jag rädd varje gång en främling pratade med mig.

Tips!

  • Tänk efter en extra gång innan du ställer en fråga/kommenterar något till en främling, tänk på; vad är din intention? Och tänk efter hur frågan/kommentaren kan uppfattas.
  • Ser du någon som blir utsatt för kränkande behandling i det offentliga rummet: agera, t.ex. genom att följa Linnea Eries tips.