Rasistisk klasskompis

1324 tecken lång. Taggar: I skolan, Negativ och Rasism.

Jag började gymnasiet år 2016. Det var en helt ny skola men jag kände människor som började med mig. De två första veckorna i skolan var bra men efter några veckor så började en kille från min klass säga rasistiska kommentarer till mig och kallar mig för n-ordet. Jag brukar kunna stå upp för mig själv men i denna situationen var jag väldigt chockad eftersom jag hade aldrig varit med om något sådant mitt i klassrummet förut. Efter några kommentarer hade jag en konversation med honom, om att vi känner varandra knappt och även om vi var bra vänner så kan han ej säga sådana grejer. Han bad om ursäkt och jag förlät honom eftersom jag inte ville tänka på det så mycket.

Efter några dagar så började han igen med kommentarerna. Han skickade även ett mejl till mig med rasistiska budskap. Jag blev väldigt kränkt. Efter ett tag gick jag till rektorn och berättade vad som hände. Efter de så slutade han med kommentarerna men jag tycker att skolan inte gjorde tillräckligt mycket åt saken. Killen slutade men det blev inga riktiga konsekvenser och om jag som är en svart ung kvinna skulle ha sagt något kränkande till en vit person tror jag det skulle ha skett större konsekvenser.

Tips!

  • Enligt lag måste skolor agera när de får kännedom om att någon upplever sig diskriminerad eller kränkt. Första steget är att ta eleven på allvar, prata med de inblandade och ta reda på vad som hänt. Därefter bör åtgärder sättas in för att undvika att det sker igen och eventuellt stöd till den som drabbats.
  • Kom ihåg att det inte enbart är rektor och skolledning som representerar skolan. Alla som jobbar: städare, vaktmästare, kurator, skolsköterska eller den som vikarierar har ansvar att agera och berätta för ledning om den tror något diskriminerande/kränkande skett.
  • Antirasism är ett kunskapsområde där det ofta behövs utbildning, tänk på att inte bara satsa på utbildning för elever utan även personal.
  • Att använda n-ordet är aldrig okej. Prata om kolonialhistoria och rasism; om vad det är och hur det påverkar individer och samhället även idag.
  • Prata om diskrimineringsgrunderna, använd den lagstiftning som Sverige har - att inte agera rasistiskt handlar kort och gott om att följa lagen.
  • Till lärare eller andra ansvariga: Visa att ni tar rasistiska trakasserier på allvar. Gör anonyma enkäter och anonyma frågelådor för större chans att någon ska våga berätta om rasistiska kränkningar. Men utgå alltid från att det finns rasism inom skolan precis som i övriga samhället.