Förminskad av lärare pga min transidentitet

1348 tecken lång. Taggar: I skolan, Könsidentitet/könsuttryck och Negativ.

Jag började gymnasiet som Evelina för jag visste inte om jag skulle våga vara öppet trans eller inte. Efter en månad bestämde jag mig ändå för att vara mig själv och bad klassen säga Kyle och hen istället. Allt var frid och fröjd i ca tre månader. Sen så hamnade jag i en mindre dispyt med ett par klasskamrater som istället försöka lösa konflikten med mig sprang till vår klassföreståndare och beklagade sig. De tyckte tydligen att det var HEMSKT att behöva kalla mig hen och att de blev rättade när de felkönade mig.

Dagen efter mina klasskamrater hade beklagat sig till läraren så blev jag inkallad på samtal med samma lärare. Första frågan han ställer mig är: ”Hur viktig är könsidentitets-grejen för dig egentligen?”. Med andra ord så undrade han om det var okej att felköna mig i och med att det var lite ”jobbigt” att anpassa sig. Det skär i mig att bli frågad om det är okej att ignorera vem jag är, bli frågad om det är okej att låta bli att visa mig respekt genom att kalla mig för rätt pronomen. Även om konflikten är sedan en månad löst så glömmer jag inte respektlösheten jag blev utsatt för.

Tips!

  • Enligt lag måste skolor agera när de får kännedom om att någon upplever sig diskriminerad eller kränkt. Första steget är att ta eleven på allvar, prata med de inblandade och ta reda på vad som hänt. Därefter bör åtgärder sättas in för att undvika att det sker igen och eventuellt stöd till den som drabbats.
  • Kom ihåg att det inte enbart är rektor och skolledning som representerar skolan. Alla som jobbar: städare, vaktmästare, kurator, skolsköterska eller den som vikarierar har ansvar att agera och berätta för ledning om den tror något diskriminerande/kränkande skett.
  • Avstigmatisera normbrytande könsidentitet/könsuttryck. Det vill säga dels: gör inte en så stor grej av en persons könsidentitet. Dels: fundera på varför du behöver veta om en person är kille eller tjej och varför du blir provocerad om det inte är en kille eller tjej. Är det för att du undrar över personens genitalier? Eller för att du har fördomar hur är kille är och hur en tjej är och du undrar om du ska fråga personen om fotboll eller smink?
  • Alla skolor bör ha en tydlig värdegrund som alla måste följa. Många har svåra, komplicerade värdegrunder som ingen förstår - förenkla! Se till att alla följer värdegrunden och ha en handlingsplan för om det är någon som bryter mot den.
  • Är du klasskompis/närstående till någon som utsätts för kränkningar - finns där för den personen, visa att du bryr dig, erbjud dig att följa med till lärare/rektor och prata.